Pateicoties Covid-19 pandēmijai un ar to saistītajiem ierobežojumiem, šogad mums visiem ir pavisam citādi svētki. Svētku laikā piedāvājam ne tikai atrast sev mīļoto, bet arī ieskatīties astoņos interesantos faktos par Ziemassvētkiem. 

ziemassvētku pāris

1. Ziemassvētki ne vienmēr tika svinēti decembrī, Bībelē netiek minēts konkrēts datums, kad Jēzus ir dzimis. Liela daļa vēsturnieku uzskata, ka Jēzus ir dzimis pavasarī, par godu viņa piedzimšanai, pirmoreiz tika ieviesta brīvdiena 3. gadsimtā. Turpretī daļa vēsturnieku uzskata, ka datums patiešām tika izvēlēts, jo tas sakrita ar pagānu svētkiem Saturnalia, kas godināja lauksaimniecības dievu Saturnu ar svinībām un dāvanu pasniegšanu.

2. Lai gan tiek uzskatīts, ka Ziemassvētku eglītes tradīcija ir aizsākusies Igaunijā vai Latvijā, šīs tradīcijas pamats ir meklējams jau seno ēģiptiešu un romiešu laikā, kuri ziemas saulgriežus atzīmēja ar mūžzaļajiem zaļumiem, lai atgādinātu, ka pavasaris drīz atgriezīsies.

eglite

3. Ziemassvētku vecīša tēls ir radies, pateicoties zīmola Coca-cola reklāmai. Tikai 1931. gadā, kad dzērienu kompānija žurnālu reklāmām nolīga ilustratoru Haddonu Sundblomu, Ziemassvētku vecīša tēls bija jautrs, vecs, apaļīgs elfs, ģērbies sarkanas krāsas apģērbā. Pirms Ziemassvētku vecītis bija nedaudz spocīgs un atbaidošs, turklāt viņš varēja būt gan tievs, gan apaļīgs un ģērbties dažādu krāsu apģērbā. 

4. Saskaņā ar leģendu zeķes pie kamīna mēs pakaram uzmanīgi, pateicoties nabadzīgam vīrietim, kuram nepietika naudas trīs meitu pūriem. Dāsnais, vecais, svētais Niks vienā naktī nometa zem skursteņa zelta maisu, kur meitenes bija izkārušas zeķes, lai nožūtu. Tieši tur nonāca zelts, tādā veidā aizsākās tradīcija.

santa

5. Ziemassvētku vainags, ko izkaram pie ārdurvīm, radies kā Kristus simbols. Šis vainags reprezentē ērkšķu vainagu, ko Jēzus nēsāja krustā sišanas laikā, un sarkanās ogas simbolizē viņa izlietās asinis.

6. "Jingle Bells" sākotnēji bija Pateicības dienas dziesma. Džeimss Lords Pjerponts savas baznīcas Pateicības dienas koncertam uzrakstīja dziesmu ar nosaukumu “One Horse Open Sleigh”. Tad, 1857. gadā, dziesma tika atkārtoti publicēta ar nosaukumu, kas tai joprojām pieder, un galu galā tā kļuva par vienu no populārākajām Ziemassvētku dziesmām.

vainags

7. Kāpēc Ziemassvētkos dominē sarkanā, zaļā un zelta krāsa? - Zaļā krāsa ir dzīves un atdzimšanas simbols; sarkanā krāsa simbolizē Kristus asinis, bet zelts pārstāv gaismu, kā arī bagātību.

8. Populārais saīsinājums angļu valodā - Xmas, patiesībā ir reliģiozs. “X” burts ir grieķu valodas saīsinājums no Kristus.

davana

Skaistus svētkus vēlot, 

Tava Otrapuse.lv 

Informācijas avoti - Goodhousekeeping.com; Tomango.co.uk