Gulēšanai kopā ar mīļoto ir diezgan pragmatiski pirmsākumi – jo tādējādi ir vajadzīga tikai viena gulta –, taču tā jau ilgstoši tiek uzskatīta par neatņemamu romantisku attiecību sastāvdaļu. Un patiesi – reti kas cits ļauj mums sajusties tik patīkami kā iespēja ieritināties gultā blakus mīļotajam cilvēkam, kopā noskatīties filmu un tad aizmigt vienam otra apskāvienā. Bet kas notiek tālāk? Kā gulēšana kopā ietekmē mūsu miegu... un arī nomodu?



Tauriņi, rozā brilles… un bezmiegs?

Mēdz teikt, ka iemīlējušies cilvēki spēj pārtikt no tīra gaisa un mīlestības, un tā tiešām varētu šķist – it īpaši attiecību sākumā domas par mīļoto un nākamās tikšanās gaidas aizēno visu pārējo. Mēs kļūstam izklaidīgāki, piemirstam ikdienas rūpes, atliekam ēdienreizes… un pat miegu. Kā izrādās, iemīlēšanās posmā palielinās aktivitāte smadzeņu zonās ar augstu dopamīna koncentrāciju – šis hormons ļauj mums justies apmierinātiem un pacilātiem. Rezultātā kaislīgi iemīlējušies cilvēki nonāk mānijai līdzīgā stāvoklī, kura laikā tiek piedzīvots liels enerģijas pieplūdums un samazinās nepieciešamība pēc miega. Saskaņā ar Bāzeles Universitātes Psihiatrijas klīnikā veiktu pētījumu, iemīlējušies pusaudži naktī miegā pavadīja apmēram par stundu īsāku laiku nekā viņu vienaudži bez sirdsāķīša. Par laimi, iegūtie dati liecina, ka iemīlēšanās atstāj iespaidu tikai uz miega ilgumu, nevis kvalitāti, – tātad tauriņi vēderā nenozīmē, ka jāaizmirst par atpūtu!



Taču, ja tev jaunā partnera klātbūtnē ir grūti atslābināties un aizmigt (neuztraucies – tā notiek bieži un tas ir normāli), vari sevi pieradināt pamazām. Piemēram, brīvdienās vai pēc darba ieritinieties zem mīksta pleda un kādu stundiņu nosnaudieties. Jau drīz bezmiega naktis būs sena vēsture!

Miegs mīl mīlestību

Kad sākotnējais uztraukums ir pārvarēts, mīlestība un miegs iet roku rokā. 2021. gadā Austrālijā veiktā aptaujā noskaidrots, ka cilvēki, kas guļ kopā ar pastāvīgu partneri, iemieg pat par 10 minūtēm ātrāk nekā īslaicīgās vai nenopietnās attiecībās esošie dalībnieki. Arī miega kvalitāte uzlabojas – guļot kopā ar partneri, mēs jūtamies droši un mīlēti. Šīs pozitīvās emocijas un pieskārieni samazina stresa hormona kortizola līmeni, kā arī veicina laimes hormonu oksitocīna un serotonīna izdalīšanos, savukārt serotonīnu mūsu organisms spēj pārvērst melatonīnā – hormonā, kas atbild par mūsu miegu. Rezultātā mēs ātrāk aizmiegam, labāk guļam un no rīta jūtamies dzīvespriecīgāki. 

Turklāt, guļot kopā, mēs pavadām pat par 10 % vairāk laika seklajā jeb REM miega fāzē, kas ir būtiski svarīga labas psihiskās veselības un atmiņas uzturēšanai. Un kas var būt labāk nekā no rīta pamosties blakus cilvēkam, kuru mīli vairāk par visu pasaulē?

Apskauj spilvenu

“Bet mans partneris ir devies komandējumā. Vai tas nozīmē, ka mana miega kvalitāte cietīs?” Kā izrādās – nē! 2020. gadā Britu Kolumbijas Universitātē veikts pētījums liecina, ka mīļoto var aizstāt ar... viņa T kreklu! Pētījumā, kurā piedalījās vairāki ilgstošās attiecībās esoši heteroseksuāli pāri, vienam no partneriem tika lūgts 24 stundas valkāt parastu kokvilnas T kreklu. Šajā laikā valkātājam bija jāizvairās darīt jebko, kas varētu radīt izteiktu aromātu: piemēram, ēst pikantus ēdienus vai nodarboties ar sportu.



Pēc tam otram partnerim tika iedoti divi pilnīgi vienādi T krekli: vienu pirms tam bija valkājis viņa(s) mīļotais cilvēks, bet otrs bija nevalkāts. Rezultāti bija pārsteidzoši – izmantojot partnera T kreklu kā spilvendrānu, pētījuma dalībnieki naktī miegā pavadīja pat par 9 minūtēm ilgāku laiku! Tas nozīmē, ka nedēļas laikā viņi ieguva vairāk nekā papildu stundu miega, nepaliekot gultā ilgāk nekā parasti. 
Pētījuma autori salīdzina novēroto efektu ar to, ko iespējams panākt, lietojot uztura bagātinātājus ar melatonīnu. Tāpēc nākamreiz, kad nevari aizmigt, ieritinies mīļotā kreklā – un var gadīties, ka viņš tevi apciemos sapņos!

Jaunības eliksīrs

Labāks miegs nav vienīgais ieguvums no kopīgas ieritināšanās gultā – kopāgulēšana uzlabo arī nomodā pavadīto laiku. Tā padara mūs laimīgākus, samazina stresu un pat palīdz izvairīties no rudens iesnām! Pētnieki Vilksa Universitātē Pensilvānijā ir noskaidrojuši, ka seksuāli aktīvu partneru imūnsistēma spēj labāk atvairīt saaukstēšanos un gripu, jo viņu organisms izstrādā vairāk antivielu. Aizmiegot mīļotā apskāvienā vai pat vienkārši samīļojoties pie vakara filmas, tavā organismā izdalīsies oksitocīns un palielināsies T limfocītu skaits – pirmā aizsargbarjera cīņā ar sezonālajām slimībām. 



Bet, pat neskatoties uz neskaitāmajiem labumiem, ko sniedz gulēšana kopā ar mīļoto cilvēku, pats galvenais ir emocijas. Kopā atpūšoties, baudot vienam otra tuvumu, apskaujoties un samīļojoties, mēs jūtamies pacilāti, priecīgi un mīlēti. Un šīs pozitīvās izjūtas atstāj gluži vai maģisku ietekmi uz mūsu ķermeni – mīlestības starojums var likt tev justies pat par 10 gadiem jaunākam!

Pielāgojams komforts jums abiem
Baudot kopāgulēšanas priekšrocības, nedrīkst aizmirst arī par komfortu – un šajā ziņā mūsu vēlmes un vajadzības var atšķirties. Lai nebūtu jātērē laiks, meklējot kompromisu, kas īsti neapmierinās nevienu, miega ekspertu zīmols Dormeo ir īpaši parūpējies par pāriem – plašajā piedāvājumā ir iekļauti matrači ar divām atsevišķām pamatnēm vienā pārvalkā, kuras iespējams apgriezt otrādi, iegūstot iespēju izveidot līdz pat 8 dažādām kombinācijām vienā matracī. Savukārt mīkstie, pūkainie pledi parūpēsies par maigiem apskāvieniem. Tāpēc ej un samīļo savu sirdsāķīti – tas nāks par labu jums abiem!